tiistai 21. tammikuuta 2020

Oliiviöljyn maistelu 16.1.2020


Nicola Cafaro ja oliivien eri kypyysasteet
Mistä tietää, että oliiviöljy on laadukasta, kun sitä ei pääse kaupassa maistelemaan eikä haistelemaan. Siinäpä todellinen pulma ja sama ongelma on viinien kanssa. Viineissä tosin osviittaa antaa Alkon hyllyissä olevat tunnistelaput ruokaohjeistuksineen. Mutta samoin kuin viineissä, makuasioista kun ei oikein voi kiistellä.

Muutama perusasia kannattaa huomioida. Öljy tulisi olla tummassa pullossa (tai peltipurkissa), koska se säilyy parhaiten pimeässä. Säilytä huoneenlämmössä, ei kuitenkaan hellan vieressä. Lämpö ja happi tekee hallaa öljylle eli korkki kiinni ja lieden viereltä toisaalle.

Tarkista myös alkuperämerkinnät. Jos pullossa lukee mistä tilalta oliivit ovat, missä ne on puristettu, saatat pitää kädessäsi huippulaatuista öljyä. Lähellä tuotettua. Totuus on nimittäin se, että jotkut valmistajat sekoittelevat eri paikoista tulleita oliiveja tai jopa öljyjä. Oliivit tulisi olla 24 tunnin sisällä poiminnasta puristuksessa, jolloin laatu säilyy hyvänä, koska kuljetukseen ja varastoimiseen ei kulu aikaa.

Ja sitten maisteluun. Ensin nuuhkittiin löytyykö öljyn tuoksusta ruohoa, artisokkaa, mantelia vai vaikkapa hometta tai maata. Sen jälkeen reilu kulaus ja öljyn pyörittelyä suussa ja hieman ilmaa perään, jotta aromit leviävät koko suun alueelle. Jos nieltäessä tunnet pientä kitkeryyttä, on se aidon extra virgine öljyn merkki. Eli hedelmäisyys, kitkeryys ja pikantti tunne kurkussa - siinä ainakin kolme laadukkaan öljyn tunnusmerkkiä.

Maistelimme kahdeksaa eri laatua

Väri ei ole tärkeä asia laadun suhteen


Nicola Cafaro, kiitos tästä tietorikkaasta ja upeasta illasta. Saimme kattavan tietopaketin öljyn valinnasta ja huikean hauskan kokemuksen.

Kiitos myös Mariannalle järjestelyistä. Oli erittäin hieno marttailta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti